5-jarig jubileum Alkmaar City Cleanup.

Veel inwoners van de gemeente Alkmaar doen komende week weer mee aan de Alkmaar City Cleanup, die dit jaar zijn vijfjarig jubileum viert. De jaarlijkse Alkmaarse schoonmaakweek wordt gehouden van zaterdag 16 september tot en met zaterdag 23 september. Scholen, bedrijven, verenigingen, wijkcentra en straten zetten zich gezamenlijk in om het record van grootste stadsschoonmaak te verbreken. Het doel is om met zoveel mogelijk deelnemers, zoveel mogelijk kilo’s zwerfafval op te ruimen. Op meer dan 20 locaties in de gemeente worden cleanupacties gehouden. Stadswerk072 stelt hiervoor gratis leenmaterialen beschikbaar zoals afvalgrijpers- en ringen.

Record.

De gezamenlijke schoonmaakweek is een initiatief van cleanup-organisatie Love Not Waste en Stadswerk072 en wordt ondersteund door meerdere partnerorganisaties en cleanup-initiatieven die actief zijn in Alkmaar. De resultaten van alle acties in de gemeente worden bij elkaar opgeteld om vast te stellen of het schoonmaak-record van opgeruimd zwerfafval wordt verbroken. Dat record werd gevestigd bij de eerste editie van de Alkmaar City Cleanup in 2019. 

Schoon Alkmaar.

Volgens Rob Petersen, programmamanager Schoon Alkmaar bij Stadswerk072, is het een goede zaak dat het record van de eerste editie na vijf jaar nog steeds niet is verbroken: “Alkmaar wordt heel goed schoongehouden en dat merken we jaar op jaar. Stadswerk072 plaatst afvalbakken op strategische plekken, plant extra schoonmaakmomenten rondom evenementen en organiseert en financiert diverse opruimcampagnes met partner-organisaties. 

 

Ook kent Alkmaar meer dan 30 Schone Buurtadoptanten die in hun eigen wijk regelmatig schoonmaken. Toch blijft de schoonmaakweek nodig, want ieder stuk zwerfafval is er één te veel. Bovendien is het ook heel leuk om je samen in te zetten voor een schone buurt.“

 

World Cleanup Day.

De stadschoonmaak valt traditiegetrouw samen met de viering van World Cleanup Day, die dit jaar op zaterdag 16 september plaatsvindt. Tijdens deze dag gaan deelnemers over de hele wereld aan de slag om hun straat, strand of park schoon te maken. In Alkmaar blijft het dus niet bij deze dag, maar wordt er een week lang schoongemaakt. Veel scholen besteden aandacht aan onderwerpen zoals de plastic soep en plakken daar een cleanupactie aan vast. Ook Alkmaarse bedrijven zetten zich in voor duurzaamheid en maken rondom hun kantoorgebouw schoon. 

Opruimacties door heel Alkmaar.

Deelnemers kunnen zelf een actie organiseren in hun eigen buurt en hiervoor opruimmaterialen lenen via Stadswerk072. Inwoners kunnen ook meedoen aan één van de georganiseerde acties in de gemeente. Er zijn opruimacties in onder andere Park de Hout, het stationsgebied en bij diverse wijkcentra.  Op www.alkmaarcitycleanup.nl vind je alle informatie over het schoonmaakevenement en een overzicht van alle publieke schoonmaakacties, waar je gratis aan mee kunt doen. Je leest er ook hoe je je eigen schoonmaakactie kunt aanmelden en gratis opruimmaterialen kunt bestellen. Onder alle deelnemende acties worden dit jaar weer 3 feestelijke taarten verloot.

Gepubliceerd  -  September 2023 - Bergen