Green Challenger #1: Tally-Ho

De estafette wordt afgetrapt door Barbara van Leyen, eigenaresse van modeketen Tally-Ho. Kledingbedrijf Tally-Ho is met 6 winkels en een uitgebreide webshop al jaren een begrip in Noord-Holland. Bekend geworden met kwalitatieve en trendy damesmodemerken, waarvan inmiddels een groot aantal duurzaam geproduceerd is. 

Duurzame modemerken uit Nederland hebben succes

“We voeren meer dan 30 modieuze merken waarvan de kleding duurzaam geproduceerd wordt”, vertelt eigenaresse Barbara van Leyen. “Deze kleding is bijvoorbeeld van gerecycled materiaal of biologisch katoen, dat minder schadelijk is voor het milieu en voor de boeren die het verbouwen, omdat er minder pesticiden worden gebruikt. De kledingstukken kunnen ook fairtrade vervaardigd zijn, waarbij er op toegezien wordt dat de arbeiders die de kleding maken dit onder goede omstandigheden doen. We hebben ook een paar merken die aan de hoogste standaarden van de Global Organic Textile Standard voldoen, een combinatie van milieu- en fairtrade-eisen.”

In de webshop geeft het logo van een groen blaadje aan dat het duurzame kleding betreft en ook in de winkels krijgen deze items een groen label mee, zodat het voor de klanten makkelijk herkenbaar is. Er zitten ook veel Nederlandse merken tussen die het voortouw nemen. Kuyichi presenteerde al in 2000 haar fairtrade spijkerbroeken. Ook Miss Green, opgericht door Maaike Groen is erg succesvol. Haar collectie hangt inmiddels in heel Europa.

Duurzaam, ook achter de schermen

“De positieve reacties van onze klanten en ons eigen team zijn voor ons de grootste drijfveer om onze bedrijfsvoering steeds duurzamer te maken. Ook achter de schermen. Zo hebben we onze oude verwarming en luchtkoeling vernieuwd met energiezuinige installaties en hangt er in onze winkels inmiddels vrijwel overal LED-verlichting. We scheiden ons afval en laten onze kledinghangers recyclen. We geven ook al jaren onze klanten een herbruikbare shopper mee. Het maakt ons trots om onze tassen dan weer overal tegen te komen."


Dat het voor ondernemers niet altijd makkelijk is om duurzaam te ondernemen, kan Barbara bevestigen. “De grootste uitdaging vind ik het vinden van nieuwe duurzame kledingmerken. We gaan elk jaar naar de speciale duurzame-modebeurs, maar daar staan voornamelijk merken die we al voeren. We vragen onze leveranciers continu om duurzame collecties te ontwikkelen. We hopen hen met onze vraag daarin te stimuleren. Het is absolute noodzaak dat we zuiniger omgaan met mens en milieu. In het algemeen loopt de modebranche erg achter. Niet-duurzame kleding is nog steeds de standaard."

"We hopen dat dat de komende jaren zal gaan veranderen. Er zijn gelukkig ook uitzonderingen. Eén van mijn inspiratiebronnen is het Amsterdamse fashionbedrijf Suhka.” Sukha maakt kleding van voornamelijk natuurlijke materialen zoals wol, linnen en katoen. De productielocaties in Nepal en India worden zorgvuldig beheerd en er wordt op toegezien dat de kleermakers een eerlijk inkomen krijgen en in een veilige omgeving kunnen werken.


Ieder jaar een stap verder

Barbara: “Net als Sukha, gaan wij ook ieder jaar een stap verder. Het is onze doelstelling om jaarlijks onze duurzaamheid met 10% te vergroten. Dus bekijken we ieder jaar wat we nog meer kunnen doen. Een erg leuke ontwikkeling is het evenement dat we voor het eerst gaan organiseren op zondag 8 juli: een tweedehands kledingverkoopdag in HAL25 in Alkmaar. We noemen het de Tally-Hallen naar de beroemde vlooienmarkten die gehouden wordt in de IJ-Hallen in Amsterdam Noord. Naast dameskleding verkopen we die dag ook mannenkleding, kinderkleding en tweedehands meubels en boeken. Het meest duurzaam is kwalitatief goede kleding kopen, waar je langer dan 1 seizoen mee kunt doen. Om er uiteindelijk een nieuwe eigenaar blij mee te maken, is helemaal super.”

 

Om duurzaam online te shoppen neem je een kijkje op www.tally-ho.nl

Love Not Waste presenteert de GREEN CHALLENGE, duurzame ondernemers uit de regio delen hun verhalen in een estafette om andere ondernemers te inspireren: dagelijks groen ondernemen is niet moeilijk en draagt bij aan een succesvolle business! Ken jij of ben jij een duurzame ondernemer en wil jij het estafettestokje overnemen, mail ons!