5 tips voor een duurzame herfst.

De klok is verzet, de dagen worden korter en kouder. De herfst is in volle gang en de zonnige beach cleanups liggen achter ons. Maar dat wil niet zeggen dat we geen duurzame acties kunnen ondernemen, gewoon thuis. Met deze 5 handige doe-het-zelf tips.

1. Houd de warmte vast.

De verwarming gaat aan, maar hoe zorg je ervoor dat de warmte binnen blijft. Plaats een tochtstrip bijvoorbeeld over je brievenbus of langs deurposten. Warmte reflecteren doe je door eenvoudig isoleerfolie achter je radiatoren te plaatsen. 

 

2. Kies voor seizoensgroente.

Kies voor lokale seizoensgroente. Maak een maaltijd met weinig voedselkilometers. Pompoen, paddestoelen, stoofpeer, spruitjes en boerenkool. De komende weken komt er van alles van het land. 

3. Ontdooi je vriesvak.

Nu het buiten kouder wordt, is dit het moment om je vriesvak te ontdooien. Je creëert meer ruimte en meer efficiëntie. De inhoud van je koelkast kun je tijdens het ontdooien buiten stallen of in de schuur. Let op dat de vogels er niet met je tomaatjes vandoor gaan. Ruim regelmatig je koelkast leeg en maak van je groente-restjes huisgemaakte soep, spreads, pesto's of heerlijke sambal!

 

4. Houd jezelf warm.

Heerlijk, die verwarming aan om het comfortabel in huis te houden. Maar een paar graadjes lager scheelt C02 en kosten. Een vest of fleece deken kan helpen om je extra warm te houden op de bank.

5. Tijd voor ontspanning.

Netflix en het internet staat vol inspirerende documentaires. Leer alles over de planeet, klimaatverandering, afvalvermindering, natuurconservatie, plantaardig koken of ontspullen. Meer een lezer? zoek een inspirerend boek. Meer kennis over duurzaamheid helpt je om zelf gemotiveerd te blijven om duurzame stappen te ondernemen en om anderen te inspireren.

 

Gepubliceerd November 2020 - Bergen