3 redenen om vandaag nog met Bcorp te beginnen.

Sinds de start van Love Not Waste ontwikkelen we campagnes op het gebied van gedragsverandering. Meestal gebruiken we dit als kickstart voor een structurele verandering van organisaties of business modellen. Maar om een blijvende impact te genereren, werken we volgens de methode van B Corp en gebruik makend van de tools van B Corp. We geloven dat je als business een ̈force for good̈ kunt zijn en een positieve impact kunt maken op alle stakeholders, niet alleen de aandeelhouders.

Als certified B Leader is Love Not Waste getraind om je door het complexe assessment te loodsen. En we geven je 3 goede redenen om vandaag nog te beginnen.

 

1. Hoe kun je een B Corp worden?

B Corp word je door het gratis online Impact Assessment van B Corp te doorlopen en 80 punten of meer te scoren.  Je beantwoordt een vragenlijst van circa 200 vragen die is opgesteld afhankelijk van jouw specifieke bedrijfsgrootte, branch en locatie. Daarna dien je je Assesment en bewijsstukken in bij het B Lab team en word jouw aanvraag geverifieerd. Bij een positieve uitkomst betaal je de vastgestelde fee, waarvan de hoogte afhankelijk is van je jaaromzet. Daarna ben je voor 3 jaar B Corp gecertificeerd. Dus goede reden 1: het Impact Assesment is gratis en geeft je een goede weergave hoe ver je bent met het verduurzamen van jouw organisatie.

2. Is B Corp worden moeilijk?

Om de benodigde 80 punten voor certificering te behalen is het belangrijk dat je bedrijf dusdanig is ingericht dat het niet alleen winst maximaliseert, maar ook een positieve sociale en milieu-technische impact genereert.  Je dient goed te scoren in 5 gebieden: Governance, Workers, Community, Environment & Customers. Breng je dit al in de praktijk en heb je je processen goed vastgelegd, dan zul je gemakkelijker de Impact Assessment vragenlijst doorlopen en afronden. Dus goede reden 2: door in te zoomen op al deze 5 gebieden, helpt het Impact Assesment om duurzaamheid in alle verscheidenheid terug te laten komen in je bedrijfsvoering, dus niet alleen voor ecologische duurzaamheid te gaan maar ook sociale duurzaamheid. Een ander belangrijk onderdeel van B Corps certificering is de Mission Lock. Dat betekent dat jouw bedrijfsmissie om alle stakeholders te bedienen en niet alleen je aandeelhouders, juridisch vastgelegd moet zijn in de bedrijfsstatuten. Check, Check and go!

3. Wat is het waard?

Het omvormen van je bedrijf naar een gecerticifeerde B Corp kan dus best een tijdrovende of complexe klus zijn. Maar het proces brengt je wel dichterbij het dagelijks in de praktijk brengen van je missie, zonder dat je je verdienmodel uit het oog verliest. Sterker nog, de meeste B Corps zijn economisch sterke bedrijven en zeer crisisbestendig. En dat weten ook de nieuwe generaties durfkapitalisten en afgestudeerden die graag in een B Corp investeren of er komen werken. Daarnaast word je onderdeel van de B Corp community, een bijzondere groep ondernemers ter wereld die voorop lopen in verandering en elkaar blijven uitdagen en inspireren.  Dus goede reden nummer 3: je krijgt heel veel terug als je investeert in een B Corp certificering.

Ben je benieuwd of B Corp ook iets voor jouw bedrijf is? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende introductie en stel ons al je vragen. 

Gepubliceerd  -  April 2022 - Bergen