6 tips om dag van de duurzaamheid te vieren.

We vieren morgen, op 10 oktober 2020, Dag van de Duurzaamheid. Een dag om de urgentie te benadrukken om beter voor onze planeet te zorgen en stil te staan bij de vele manieren waarop we duurzaamheid zelf in de praktijk kunnen brengen. Love Not Waste draagt al sinds de start in 2016 uit hoe leuk en gemakkelijk het kan zijn om thuis en op het werk duurzame stappen te ondernemen. Daarom geven we je hier 6 tips die je vandaag zelf nog kunt doen om Dag van de Duurzaamheid te vieren!

1. Neem een korte douche.

Wist jij dat we gemiddeld 9 minuten douchen en daarmee 50 liter water verbruiken? Dit is niet de makkelijkste uitdaging om je Dag van de Duurzaamheid te beginnen. Maar met behulp van je favoriete liedje als timer, wordt het een stuk leuker. Eye of the Tiger bijvoorbeeld, duurt 4:11, dus halveert je douche-tijd maar boost je dag!

2. Kook een plantaardige maaltijd.

Je keuze voor plantaardige voeding scheelt water en C02. Er is gemiddeld vijf kilo graan nodig om 1 kilo vlees te produceren. Uit onderzoek blijkt dat vee verantwoordelijk is voor 15% van de broeikasgassen, voornamelijk methaan gas. Online vind je heerlijke recepten voor een volwaardig diner, bijvoorbeeld op www.dehippevegetariër.nl

3. Ruil een kledingstuk.

Ruil een kledingstuk dat je niet meer draagt met een vriend of vriendin, of beter organiseer een online Kleding Ruil feestje. Kleding productie kost veel water (katoen) en transport om je nieuwe kleding in de winkel of bij je thuis af te leveren. Dit kun je verminderen door de levensduur van je kleding te verlengen. Je kunt kleding ook doneren aan een goed doel zodat het hergebruikt of gerecycled kan worden.

4. Repareer iets in huis.

Net als bij kleding is het ook duurzamer om de levensduur van je spullen in huis te verlengen. Instructies voor kleine doe-het-zelf reparaties vind je online of bezoek een Repair Café bij je in de buurt waar vrijwilligers voor je klaar staan om je oude koffiemachine, wekkerradio of verlichting weer aan de praat te krijgen. Toch echt tijd voor iets nieuws, breng een bezoek aan de kringloopwinkel. Je bespaart op Co2 die nodig is voor nieuwe producties.

5. Digitale cleanup.

Af en toe zwerfvuil oprapen in je buurt is fantastisch, maar wist je dat je ook een digitale cleanup kunt houden. Schoon vandaag je telefoon en laptop op. Data wordt opgeslagen in grote datacenters die veel energie nodig hebben om in bedrijf te zijn en gekoeld te blijven. Gelukkig wordt steeds meer duurzame energiebronnen ingezet en de restwarmte van data-centers hergebruikt. Maar het verwijderen van oude mails, bestanden en foto’s helpt je CO2 afdruk van jouw data-opslag te verkleinen en bovendien verbetert het de prestatie en levensduur van je apparaten. 

6. Netflix & Chill.

Kijk, dat is ontspannen duurzaam bezig zijn. Zet Netflix maar aan of zoek online naar inspirerende documentaires. Leer alles over de planeet, klimaatverandering, afvalvermindering, natuurconservatie, plantaardig koken of ontspullen. Meer kennis over duurzaamheid helpt je om zelf gemotiveerd te blijven om duurzame stappen te ondernemen en om anderen te inspireren. We wensen je een heerlijke Dag van de Duurzaamheid toe en deel jouw duurzame stappen online met de hashtags @lovenotwaste en #lovenotwaste.

Gepubliceerd Oktober 2020 - Bergen