Alkmaar gaat record breken van grootste stadsschoonmaak van Nederland.

Van maandag 16 maart tot en met zaterdag 21 maart, Landelijke Opschoondag, steken  Alkmaarders de handen uit de mouwen om met honderden inwoners zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Op meer dan 20 verschillende locaties in de stad worden clean ups georganiseerd, waar iedereen aan mee kan doen. Sportverenigingen, scholen, bedrijven, wijkcentra en straten zetten zich in om gezamenlijk het record van grootste stadsschoonmaak van Nederland te breken. 

Recordpoging

Alkmaar City Cleanup is een initiatief van Gaby van Wonderen van cleanup-organisatie Love Not Waste en wordt ondersteund door Stadswerk072. Gaby: “Alkmaar is de afgelopen jaren een voorloper geworden bij het aanpakken van zwerfafval. Er zijn veel bijzondere projecten in de stad actief. Vorig jaar hebben we voor het eerst al deze projecten gebundeld en het record van grootste stadsschoonmaak van Nederland gevestigd. Er gingen toen 783 Alkmaarders aan de slag en die hebben 1.017 kilo afval verzameld. Dit jaar willen we uiteraard ons record verbreken en verdedigen. Dat wordt spannend, want ook in andere steden van Nederland wordt ter ere van Landelijke Opschoondag zwerfvuil opgeruimd.”

Schoonmaakfeestje

Schoonmakers gaan onder andere aan de slag in Park de Hout, het stationsgebied, bij diverse wijkcentra en in de binnenstad. Eén van de deelnemende locaties is de Plastic Recycle Werkplaats in de Kooimeer. Daar wordt plastic afval verzameld en direct weer tot grondstof vermalen met behulp van de plastic-shredder-fiets. In winkelcentrum De Mare gaat de Plastic Politie deze week weer op patrouille met een grote groep kinderen. “Er zijn de hele week schoonmaakacties voor jong en oud en op alle locaties wordt er een feestje van gemaakt. Het is ook een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten en de koffie, thee of limonade staat klaar na het schoonmaken.”


Grote finale

Love Not Waste organiseert zaterdagmiddag 21 maart om 16:30 de grote finale in wijkcentrum De Eenhoorn aan het Verdronkenoord. De eindresultaten van alle acties worden bij elkaar opgeteld om het totaal vast te stellen en of het record van vorig jaar is verbroken. Ook wordt het team dat het meeste afval heeft verzameld en het team met de meeste deelnemers gehuldigd en er worden leuke prijzen verloot onder alle deelnemers. 

Schoon Alkmaar

Stadswerk072 is het hele jaar actief bezig om het zwerfafval in Alkmaar aan te pakken en juicht dit initiatief van van Wonderen toe. Rob Petersen (programmamanager Schoon Alkmaar): “Wij vinden het belangrijk dat alle Alkmaarders zich bewust zijn van zwerfafval en dat een schone leefomgeving veel prettiger is en ook nog beter voor het milieu. Door van 16 tot en met 21 maart in de hele gemeente zichtbaar te zijn, laten we zien hoeveel zwerfafval er ligt en dat we daar met z’n allen verantwoordelijk voor zijn.” 

 

Aanmelden

Inwoners die mee willen doen aan de Alkmaar City Cleanup kunnen zich aanmelden via de website van Alkmaar City Cleanup, www.alkmaarcitycleanup.nl. Daar vind je alle informatie over de activiteiten en een link naar alle schoonmaakacties. Je leest er ook hoe je je eigen schoonmaakactie kunt aanmelden en gratis opruimmaterialen kunt bestellen.

Gepubliceerd Maart 2020 - Bergen