Nieuwe recordpoging van grootste stadsschoonmaak in Alkmaar.

Alkmaar doet opnieuw een poging om het record van grootste stadsschoonmaak van Nederland te verbreken. Van maandag 14 tot en met zaterdag 19 september steken honderden Alkmaarders de handen uit de mouwen om op zoveel mogelijk plekken zwerfafval op te ruimen. Op verschillende locaties in de stad worden buurt-clean-ups georganiseerd. Scholen, bedrijven, wijkcentra en straten zetten zich gezamenlijk in om het record van grootste stadsschoonmaak van Nederland te breken.

Recordpoging.

Alkmaar City Cleanup vindt plaats tijdens de viering van World Cleanup Day en Landelijke Opschoondag. De gezamenlijke schoonmaak is een initiatief van Gaby van Wonderen van cleanup-organisatie Love Not Waste en wordt ondersteund door Stadswerk072. Gaby: “Alkmaar is de afgelopen jaren een voorloper geworden in het aanpakken van zwerfafval. Er zijn veel bijzondere projecten in de stad actief. Vorig jaar hebben we voor het eerst al deze projecten en acties gebundeld en het record van grootste stadsschoonmaak van Nederland gevestigd. Er gingen toen 783 Alkmaarders aan de slag en die hebben 1.017 kilo afval verzameld. Dit jaar willen we uiteraard het record verbreken en verdedigen.”

Corona-proof.

Dit jaar is de viering uitgesteld en aangepast vanwege Corona. De organisatie was er in maart helemaal klaar voor, maar moest 3 dagen voor de start afblazen vanwege de lockdown-maatregelen. Nu komt er alsnog een nieuwe recordpoging. “Onze strategie is aangepast. We gaan op zoveel mogelijk plekken met kleine groepjes zwerfvuil rapen. Zo kan iedereen veilig 1.5m afstand houden. De deelnemers houden contact over hun acties en resultaten in de gezamenlijke Facebookgroep en de finale waarin het eindresultaat bekend wordt gemaakt, vindt via een live-stream plaats.” aldus Gaby van Wonderen. Schoonmakers kunnen onder andere aan de slag in hun eigen straten, Park de Hout, het stationsgebied, bij diverse wijkcentra en in de binnenstad.


Schoonmaakfeestje.

Alle acties in Alkmaar zijn terug te vinden via de website van Alkmaar City Cleanup. Je kunt je eigen actie toevoegen of meedoen met een actie in je buurt. Eén van de deelnemende locaties is de Plastic Recycle Werkplaats in de Kooimeer, waar het plastic afval wordt verzameld en weer tot grondstof vermalen met behulp van de plastic-shredder-fiets. Bij Buurthuis ‘t Ambacht gaan de kinderen van de Plastic Politie op patrouille en op de grachten wordt schoongemaakt door El Kombi SUP. De eindresultaten van alle acties worden bij elkaar opgeteld om vast te stellen of het record van vorig jaar is verbroken. Ook worden er leuke prijzen verloot onder deelnemers die hun actie-foto’s delen in de Facebook-groep. 

Schoon Alkmaar.

Stadswerk072 is het hele jaar actief bezig om het zwerfafval in Alkmaar aan te pakken en juicht dit initiatief toe. Rob Petersen (programmamanager Schoon Alkmaar): “Wij vinden het belangrijk dat alle Alkmaarders zich bewust zijn van zwerfafval en dat een schone leefomgeving veel prettiger is en ook nog beter voor het milieu. Door van 14 tot en met 19 september in de hele gemeente zichtbaar en actief te zijn, laten we zien hoeveel zwerfafval er ligt en dat we daar met z’n allen verantwoordelijk voor zijn.” 

 

 

Aanmelden. 

Inwoners die mee willen doen aan de Alkmaar City Cleanup kunnen zich aanmelden via de website van Alkmaar City Cleanup, www.alkmaarcitycleanup.nl. Daar vind je alle informatie over de activiteiten en een link naar alle schoonmaakacties. Je leest er ook hoe je je eigen schoonmaakactie kunt aanmelden en gratis opruimmaterialen kunt bestellen.

 

Gepubliceerd September 2020 - Bergen