Make Love Not Waste is het nieuwe motto in Bergen aan Zee.

Wie de afgelopen zomerse dagen aan het Bergense strand heeft doorgebracht, heeft hem wellicht al zien staan: de bijzondere Make Love Not Waste recycle container van organisatie Love Not Waste. De container roept strandbezoekers op om zich in te zetten om het strand van Bergen aan Zee schoon te houden. Daarnaast biedt de container de mogelijkheid om plastic flesjes, blikjes en glazen flessen te verzamelen voor recycling. De container heeft een plek gekregen voor strandpaviljoen De Jongens & Surfschool Bergen aan Zee.

 Oude tulpenkist.

De recycle container is een idee en ontwerp van de Bergense cleanup-organisatie Love Not Waste. De houten box is gemaakt van een gebruikte bollenkist en strandpalen van Jos Veldt. Studio Maakman heeft het statement-bord en de dekselplaat vervaardigd in De Kaasfabriek te Alkmaar. De box is bedoeld om aandacht te vragen om het strand schoon te houden en om goed recyclebaar afval zoals plastic flesjes, blikjes en glazen flesjes te verzamelen. Voor het overige afval blijft de strandbezoeker aangewezen op de blauwe afvalbakken.

Speciaal voor ouder publiek.

Love Not Waste is zomers al actief op het strand. Iedere week wordt er met de kinderen van het surfcamp van Surfschool Bergen aan Zee een cleanup-spel gespeeld, waarbij strandvuil wordt verzameld. De recycle box is juist bedoeld om publiek van 16 jaar en ouder aan te spreken en te prikkelen. 

 

Recycling ook in het publieke domein.

“We zijn erg tevreden over de eerste week” zegt initiatiefneemster Gaby van Wonderen van cleanup organisatie Love Not Waste. “De recycle-box valt op, wordt intensief gebruikt en de reacties zijn positief. In plaats van een negatief wijzend vingertje, dragen we een positieve boodschap uit. Bovendien biedt de box mogelijkheid om je afval te recyclen. We vinden het belangrijk dat we aantonen dat recycling ook in het publieke domein wordt gestimuleerd en niet alleen voor bij de huishoudens thuis.”

 


Gescheiden wordt de standaard.

Het afval komt samen in 4 verzamelbakken en wordt door Love Not Waste geteld en gescheiden afgevoerd in de stromen Glas & PMD. Zo wordt er belangrijke data verzameld over de vervuiling op ons strand en komen goed te recyclen materialen niet onnodig in de reststroom terecht. “Uiteindelijk hopen we dat gescheiden afvalstromen de standaard wordt, maar we onderkennen de vele uitdagingen bijvoorbeeld de hogere kosten en vervuiling van de stromen door het verkeerd weggooien, waardoor nasortering nodig is”,aldus Gaby van Wonderen. De speciale recycle container blijft nog tot het einde van de zomervakantie op het strand te zien en te gebruiken.

Meer informatie

Voor meer informatie neem je contact op met Love Not Waste via info@lovenotwaste.com

Gepubliceerd Augustus 2020 - Bergen