Minder vuil gevonden in gemeente Alkmaar.

Afgelopen week vond de 3e editie plaats van de Alkmaar City Cleanup, de grote stadsschoonmaak in de gemeente Alkmaar. Op 26 locaties werden clean-ups georganiseerd om zwerfvuil op te ruimen. Scholen, bedrijven, wijkcentra en straten hebben zich gezamenlijk ingezet om daarmee ook nog eens het record van grootste stadsschoonmaak te verbreken. Er werd een opvallend resultaat bereikt: een verdubbeling van het aantal deelnemers ten opzichte van vorig jaar en een halvering van het aantal kilo’s zwerfvuil.

 

Goede ontwikellingen.

Wethouder Robert te Beest deed zelf mee aan de finale-cleanup in Park de Hout en nam daarna de einduitslag van de gehele schoonmaakweek in ontvangst. In totaal gingen op 26 locaties in de gemeente Alkmaar 396 deelnemers aan de slag en zij ruimden meer dan 260 kilo zwerfvuil op. Dat zijn bijzondere cijfers, een verdubbeling van het aantal deelnemers en een halvering van de hoeveelheid zwerfvuil ten opzichte van de schoonmaakbeurt van vorig jaar.  De Alkmaarse wethouder heeft onder meer Duurzaamheid in zijn portefeuille en vond de uitslag een geweldig resultaat en het opruimen van iedere kilo de moeite waard.

Fototaarten.

Schoonmakers konden zelf aan de slag in hun eigen buurt of meedoen aan een georganiseerde actie in onder meer Park de Hout, het stationsgebied, bij diverse wijkcentra en in de binnenstad. Alle deelnemende acties werden aangespoord om hun actie-foto’s in te sturen naar de organisatie van Alkmaar City Cleanup. Onder de deelnemers werden 3 foto-taarten verloot, Wijkcentrum Daalmeer, die ook dit jaar weer gezamenlijk op trok met Mare Nostrum, SKOA Alkmaar waarbij op alle locaties een opruimactie werd gedaan met de kinderen en de Vroonermeerschool, die met de leerlingen 21 kilo verzamelde.

Doorgaan met schoonmaken.

Initiatiefneemster Gaby van Wonderen van Love Not Waste was niet verbaasd over het toegenomen deelnemersaantal. Gaby: “De gemeente Alkmaar is met haar aanpak een van de voorlopers in het tegengaan van zwerfafval. Er zijn veel bijzondere initiatieven in de stad actief en die hebben zich allemaal weer van hun beste kant laten zien deze week. Deelnemers die na het evenement door willen gaan met het schoonhouden van hun buurt, schoolplein of bedrijvenpark kunnen hiervoor ondersteuning krijgen vanuit Stadswerk072 en materialen zoals afvalgrijpers in bruikleen krijgen. Meer informatie is terug te vinden op www.alkmaarcitycleanup.nl

 

Gepubliceerd  - September 2021 - Bergen