Honderden Alkmaarders op pad gewapend met afvalgrijpers.

Afgelopen week vond de 4e editie plaats van de Alkmaar City Cleanup. Scholen, bedrijven, wijkcentra en buurten hebben zich de afgelopen week op tientallen locaties in de gemeente Alkmaar ingezet om zwerfvuil op te ruimen. Ondanks het herfstachtige weer gingen honderden Alkmaarders gewapend met afvalgrijpers en vuilniszakken op pad. In totaal werd tijdens de schoonmaakweek met 413 deelnemers 393 kilo zwerfvuil verzameld. Voor het 4e jaar op rij werd er minder afval gevonden. Een positieve conclusie die bevestigt dat de gezamenlijke inspanningen in de gemeente hun vruchten afwerpen.

Eindafsluiting bij basisschool De Piramide.

Wethouder Openbare Ruimte Ad Jongenelen bezocht op de laatste dag van de 8 dagen durende schoonmaakweek basisschool de Piramide.  De leerlingen deelden hun ervaringen met de wethouder. Ze haalden tijdens de cleanup actie rondom hun school 23 vuilniszakken zwerfvuil op. 

Minder flesjes.

Inwoners van de gemeente Alkmaar konden tijdens de Alkmaar City Cleanup ook meedoen aan één van de tientallen acties die door verschillende Alkmaarse opruiminiatieven werden georganiseerd. Zo werd er onder meer in Park de Hout, het stationsgebied en in de binnenstad schoongemaakt. Het vuil betrof voornamelijk blikjes, verpakkingen van snoep en koek en sigarettenpeuken, nog steeds veruit het meest gevonden stukje afval. Maar er kwamen ook grotere zaken uit de Alkmaarse struiken, zoals een gedumpte bureaustoel, winkelwagen en een fiets. Sinds in januari de statiegeldregeling op plastic flesjes is ingegaan, worden er tijdens schoonmaakacties minder flesjes gevonden. Ook in Alkmaar zien we dat terug in de resultaten.

 

Gezamenlijke aanpak.

Initiatiefnemers van de grote stadsschoonmaak, Love Not Waste en Stadswerk072, zijn 4 jaar geleden begonnen met het samenbrengen van de acties. Ze ondersteunen alle deelnemers en acties met materialen en promotie en monitoren het eindresultaat. Ook worden er fototaarten verloot onder alle deelnemende acties, om ze nog eens extra aan te moedigen en te belonen voor hun inspanningen. Deelnemers die na de Alkmaar City Cleanup door willen gaan met het schoonhouden van hun buurt, schoolplein of bedrijvenpark kunnen hiervoor ondersteuning krijgen vanuit Stadswerk072 en materialen zoals afvalgrijpers in bruikleen krijgen of hun eigen buurt als schoonmaakgebied adopteren. Meer informatie is terug te vinden op www.alkmaarcitycleanup.nl

Gepubliceerd  -  September 2022 - Bergen