Actie Samen Voor Een Schoon Alkmaar is van start gegaan.

Tijdens het zomerweer van de afgelopen weken zochten veel Alkmaarders de zon, de schaduw en het water op in de stad. Om ervoor te zorgen dat de stad een aangename, schone plek blijft om in te vertoeven, zijn Stadswerk072 en cleanuporganisatie Love Not Waste weer hun zomeractie gestart om Alkmaarders bewuster te maken: Samen Voor Een Schoon Alkmaar. De actie loopt tot eind augustus.

Extra afval-eilanden en gratis afvalzakjes en asbakblikjes.

Tijdens de zomerweken worden inwoners en bezoekers op een positieve manier gestimuleerd om geen afval achter te laten. Er zijn extra afval-eilanden geplaatst door Stadswerk072 en op warme, zomerse dagen worden gratis afvalzakjes en asbakblikjes uitgedeeld in park het Bolwerk, het Victoriepark en aan de Noorderkade door het team van Love Not Waste. De mobiele asbakjes zijn gemakkelijk mee te nemen en her te gebruiken. Ook zorgen ze ervoor dat de sigarettenpeuken niet in het gras achterblijven, maar mee kunnen naar de dichtstbijzijnde afvalbak.

 

Gratis asbakblikje ophalen op verschillende locaties.

Inwoners kunnen de komende weken bij een recordaantal locaties in de gemeente Alkmaar terecht om het asbakblikje gratis af te halen. Ze liggen onder andere bij de Alkmaarse bootjesverhuur, De Kraak Actief, Stadsstrand de Kade, de Koffiemolen, SPAR Vondelstraat, JUMBO aan de Paardenmarkt en SOEPP. 

 

Ook zijn er afhaaladressen buiten het centrum, zoals Wijkcentrum de Rietschoot in Koedijk en Wijkcentrum Daalmeer en de receptie van Stadswerk072 aan de Herculesstraat 71. De blikjes zijn ook af te halen bij de Primera in Stompetoren en PLUS Supermarkt in De Rijp. 

Je kunt één blikje per persoon afhalen, zolang de voorraad strekt.

 

Samen Voor Een Schoon Alkmaar peukenbord.

Om de campagne aan te kondigen, is het Samen Voor Een Schoon Alkmaar bord weer aan de Geestersingel geplaatst. Eerder werden met de hulp van vrijwilligers tijdens 3 grote opruimacties in Alkmaar ruim 7.000 sigarettenpeuken verzameld. Ze werden ingelegd op een houten bord met de skyline van Alkmaar, gevormd door iconische gebouwen uit de gemeente, zoals de Grote Kerk, de Molen van Piet en het Rijper Raadhuis. Zo wordt op een ludieke manier aandacht gevraagd voor het zwerfvuilprobleem van de sigarettenfilters. 

 

Campagne-bedenker Gaby van Wonderen van Love Not Waste benadrukt hoe belangrijk het is om de kleine filters niet zomaar op straat of in het gras te gooien: "Veel mensen denken dat het sigarettenfilter uit een papiervezel bestaat dat uit elkaar valt. Maar het is een stukje plastic schuim, dat niet afbreekt in de natuur en in kleine micro-plastic deeltjes uiteenvalt. Uit onderzoek is verder gebleken dat de zware metalen die na het roken achterblijven in het filter, het grondwater verontreinigen. De blikjes zijn een handig hulpmiddel om het afval te bewaren totdat je bij een asbak, peukenpaal of vuilnisbak bent."

 

Het peukenbord is nog de gehele zomer te zien aan de Geestersingel in Alkmaar. Meer informatie over de campagne en een lijst met alle locaties waar de asblikjes te vinden zijn, vind je op www.alkmaarcitycleanup.nl

Gepubliceerd  -  Juli 2023 - Bergen