Honderden Alkmaarders actief tijdens 5e editie Alkmaar City Cleanup.

Alkmaar is weer een stuk schoner na de jubileumeditie van Alkmaar City Cleanup.

De Alkmaarse schoonmaakweek werd dit jaar voor de vijfde keer gehouden en startte op World Cleanup Day. Vervolgens werd er acht dagen lang zwerfvuil opgeruimd door vrijwilligers van Alkmaarse scholen, bso’s, buurtverenigingen, bedrijven en wijkcentra. In totaal werd er door 552 deelnemers 440 kilo zwerfvuil opgeruimd.

Eindceremonie bij basisschool De Sterrenzanger.

Het eindresultaat werd vrijdag overhandigd aan wethouder Jasper Nieuwenhuizen door groep 8 van basisschool De Sterrenzanger in Oudorp. De leerlingen verzamelden 5 kilo zwerfvuil in de buurt rondom de school tijdens de Alkmaar City Cleanup en deelden hun ervaringen over het schoonmaken met de wethouder. Wethouder Nieuwenhuizen deed zelf ook mee aan de Alkmaar City Cleanup. Hij ruimde zwerfvuil op samen met de buurtvereniging van het Blaeustraatkwartier, Bergermeer en Bergerhof. 

Minder flesjes, maar nog steeds peuken.

Inwoners van de gemeente Alkmaar konden tijdens de Alkmaar City Cleanup meedoen aan een van de tweeëntwintig acties die werden georganiseerd. Zo werd er onder meer in Park de Hout, het stationsgebied en in de binnenstad schoongemaakt. 

 

Het zwerfafval dat dit jaar, net als ieder jaar, het meeste gevonden werd, is nog steeds de 

sigarettenpeuk. Verder zaten er tussen het Alkmaarse zwerfvuil vooral veel verpakkingen van snoep en koek. Blikjes en plastic flesjes worden sinds de invoering van de statiegeldregelingen minder gevonden. Bijzondere vondst waren de zes gedumpte lachgasflessen in de Spoorbuurt. De Alkmaarse milieustraat neemt deze, ondanks dat verkoop van lachgas inmiddels strafbaar is, sinds enkele weken weer in, na meerdere incidenten met gedumpte lachgasflessen in Nederland.

 

Beloning.

Initiatiefnemers van de stadsschoonmaak, Love Not Waste en Stadswerk072, zijn zeer tevreden over het resultaat van de Alkmaarse schoonmaakweek en hebben de deelnemers ondersteund met materialen zoals afvalgrijpers en extra promotie op de sociale media. Ook verlootten zij onder alle deelnemende locaties nog eens 3 fototaarten om de extra deelnemers te belonen voor hun inspanningen. De winnaars zijn basisschool de Piramide aan de Slochterwaard, basisschool De Tweemaster in de Rijp en de Alkmaarse Hockeyvereniging AMHC.

 

Deelnemers die na de Alkmaar City Cleanup door willen gaan met het schoonhouden van hun buurt, schoolplein of bedrijvenpark kunnen hiervoor materialen, zoals afvalgrijpers, in bruikleen krijgen van Stadswerk072 en hun eigen buurt als schoonmaakgebied adopteren. 

Meer informatie is terug te vinden op www.stadswerk072.nl/schoon-alkmaar

Gepubliceerd  -  Oktober 2023 - Bergen