3 groene voornemens om het jaar duurzaam te beginnen.

Januari, er ligt een nieuw jaar voor ons. Schone lei, nieuw begin. Een goed moment om nieuwe plannen te maken. Waar wil je je tijd aan besteden, wat wil je dit jaar anders aanpakken en waarin wil je jezelf uitdagen om een stap extra te zetten. Wil jij je leven vergroenen, echt duurzamer bezig zijn? Dan zijn deze 3 simpele groene voornemens echt iets voor jou.

1. Bewegen.

 Heb jij ook meer bewegen op je lijstje met goede voornemens gezet? Dat komt goed uit. Dat kun je namelijk fantastisch combineren met zwerfvuil opruimen in je buurt. Maak een wandeling en neem een paar tuinhandschoenen, een vuilniszak en een fijne afvalprikker mee. Samen is leuker. Zoek online naar cleanups of ploggings-groepjes bij jou in de buurt. Dat is op 1.5m en in de buitenlucht ook nog eens een corona-proof bezigheid. 

 

2. Opruimen.

Ruim je kledingkast op, mest je schuur uit, kijk kritisch in alle laden en kastjes. Welke spullen mogen weg? Dat klinkt niet heel groen, spullen wegdoen, maar als je ze inlevert bij de goede doelen-bak of kringloopwinkels, verleng je de levensduur van deze items en hoeven er geen nieuwe grondstoffen aangewend worden voor nieuwe productie. Bovendien, iemand anders wordt weer heel blij van jouw ingeleverde spullen. Online vind je handige video's hoe je het opruimen handig kunt aanpakken. Of schakel de hulp in van een professional opruimcoach, bijvoorbeeld Firma Opgeruimd.

3. Scheiden van je afval.

Nee toch, niet nog een bak erbij? Omdat afvalinzameling per gemeente verschilt en er nog al eens op los geëxperimenteerd wordt, is de motivatie soms een beetje weggezakt. En dat is zonde, want afvalstromen kunnen bijzonder waardevol zijn. Breng je oud papier naar de (sport)vereniging in de buurt, soms worden er ook blikjes ingezameld. Er zijn diverse plastic-inzamelingsprogramma’s bijvoorbeeld plastic doppen om hulphonden te sponsoren. Zo houd je jezelf extra gemotiveerd. Wil je je (plastic) afval verminderen, denk dan aan een zero waste dieet, die zijn online vaak gratis te volgen.

 

Voor meer duurzame tips neem je een kijkje op de website van Love Not Waste, www.lovenotwaste.com of bezoek je de social media kanalen.

Gepubliceerd Januari 2021 - Bergen