Alkmaar City Cleanup vestigt record met grootste stadsschoonmaak van Nederland.

Dit weekend, op Landelijke Opschoondag, staken alle Alkmaarse opruiminitiatieven de handen uit de mouwen voor Alkmaar City Cleanup. Op 25 locaties in en rond de stad werden clean ups georganiseerd om gezamenlijk het record van grootste stadsschoonmaak van Nederland vestigen. In totaal zijn 783 inwoners van Alkmaar aan de slag gegaan en hebben zij 1.017 kilo zwerfafval verzameld.

Alkmaar is een echte voorloper

Initiatiefneemster Gaby van Wonderen van Love Not Waste kijkt terug op een zeer geslaagde schoonmaakdag. “Alkmaar is de afgelopen jaren een voorloper geworden bij het aanpakken van zwerfafval. In onze stad zijn gedurende het hele jaar veel bijzondere opruim-en recycling initiatieven actief zoals de Plastic Politie van Buurthuis ‘t Ambacht en de Portiek Portiers in Oud-Overdie. Met de opruimtassen van Love Not Waste kun je onder andere bij VERS eten + drinken en Grand Café Koekenbier met zwerfafval een gratis kopje koffie en thee verdienen. Het was fantastisch om nu eens al deze krachten te bundelen op Landelijke Opschoondag en aan de rest van Nederland te laten zien wat hier allemaal gebeurt.”

Schoonmaakfeestje in de Kooimeer

Een van de grootste schoonmaakacties vond plaats bij de Plastic Recycle Werkplaats Kooimeer. Daar ging een groep van maar liefst 56 deelnemers aan de slag. Er werd zwerfafval uit de buurt verzameld en de plastic recycling machines uit de werkplaats werden gedemonstreerd. Het plastic afval werd versnipperd en omgesmolten tot nieuwe producten. Nanda van der Ham van El Kombi SUP, ging met een groep stand up-peddelaars het water op om ook het afval dat in de sloten en rietkragen dreef er uit te vissen. Na afloop stond er in de feesttent eten en drinken klaar.

Niet alleen zaterdag, maar ook de afgelopen dagen in de aanloop naar Landelijke Opschoondag hebben scholen, bedrijven, buurthuizen en sportverenigingen in Alkmaar zich al ingezet om hun wijk schoon te maken. Zo heeft het Van der Meij college schoongemaakt in Alkmaar Noord en gingen de powervrouwen van Vrouwenkracht in Overdie en de Blauwe Boom in de Hoef aan de slag. Kinderen van basisscholen de Liereland, De Rank, Vroonermeerschool en Jules Verne gingen aan de slag rondom de school. 

Feestelijke afsluiting

Zaterdagmiddag werd om 16:30 de eindstand bekend gemaakt. Wethouder Marcel van Zon was aanwezig om het record van grootste stadsschoonmaak van Nederland in ontvangst te nemen. Hij bedankte alle deelnemers voor hun geweldige inzet en hoopt dat de Alkmaar City Cleanup volgend jaar haar eigen record zal gaan verbreken. Stadswerk072 is samenwerkingspartner van Alkmaar City Cleanup. Zij zorgden ervoor dat er extra veel promotie gemaakt kon worden en dat alle deelnemende locaties over voldoende opruimmaterialen konden beschikken. De pick-up-auto van Stadswerk072 reed de hele dag rond in de stad om het opgehaalde zwerfafval direct naar de milieustraten te brengen.


 Zo kan een groot deel van het zwerfvuil weer worden omgezet tot nieuwe grondstof. Rob Petersen (programma-manager Schoon Alkmaar): “Wij vinden het belangrijk dat alle Alkmaarders zich bewust zijn van zwerfafval en dat een schone leefomgeving veel prettiger is en ook nog beter voor het milieu.” Bij de informatiestand op de Paardenmarkt gaven medewerkers van Stadswerk 072 de hele middag advies over het Schoon Alkmaar programma. 

Prijswinnaars

Na overhandiging van het record werden de meest succesvolle schoonmaakacties in het zonnetje gezet. Basisschool Jules Verne won de prijs voor actie met de meeste deelnemers. MacDonalds Alkmaar West won samen met de sportieve schoonmaakploeg van Alcmaria Victrix de prijs voor het verzamelen van hoogst aantal kilo’s afval. En de Plastic Politie van Buurthuis ‘t Ambacht werd beloond voor mooiste uitdossing. 


Ook gingen vele deelnemers met een beloning naar huis. Zo werden er vrijkaartjes voor de Hoornse Vaart verloot, stadswandelingen van VVV Alkmaar en navulbare shampoo van duurzame kapper Rosie de Haas. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dag en een fantastisch record. “We dagen alle steden Nederland uit om ons record volgend jaar te verbreken. Maar eigenlijk zou het natuurlijk pas echt fantastisch zijn als er volgend jaar helemaal niks meer op straat ligt” Aldus Gaby van Wonderen.