LOVE NOT WASTE STOPT MET CLEANUPS: TE WEINIG VUIL.

Cleanuporganisatie Love Not Waste organiseert sinds 2016 schoonmaakacties op de Nederlandse stranden en in parken. Al honderden keren gingen ze op pad gewapend met zwerfvuilgrijper en vuilniszak. Met behulp van een bingokaart werd op een vrolijke manier zwerfvuil verzameld. Maar hieraan is vandaag een einde gekomen. "We vinden te weinig afval" legt oprichtster van Love Not Waste, Gaby van Wonderen uit. "Normaal gesproken kunnen we in een uur de hele bingokaart vullen, maar tegenwoordig kunnen we hooguit 1 vakje afstrepen. Het loont niet meer".

 

Oorzaken.

Naar de oorzaken van het minder wordende vuil is het nog gissen. De bewustwording over de schadelijk impact van zwerfvuil groeit al jaren en ook steeds meer mensen doen weleens mee aan een schoonmaakactie in hun eigen buurt. Je kunt namelijk heel gemakkelijk gratis opruimmateriaal zoals afvalgrijpers lenen bij steeds meer gemeenten in het land. Daarbij is in juli vorig jaar de statiegeldregeling op kleine plastic flesjes gestart die het de moeite maakt om kleine plastic flesjes weer in te leveren bij de supermarkt. En daaraan worden per 1 januari 2023 ook nog de drankblikjes toegevoegd. Ook acties van de Plastic Soup Surfer & de Zwerfinator, zoals Operatie Knetterbal, hebben bijgedragen aan het verminderde afval. 

Laatste kans.

Love Not Waste adviseert iedereen die nog een keer hun zwerfvuilspel Beach Clean Bingo of Street Clean Bingo wil spelen, zo snel mogelijk wat in te plannen, voordat het zwerfvuil echt op is. "We hebben het echt al die jaren met heel veel plezier gespeeld en vinden het jammer dat we nu op zoek moeten naar een andere activiteit." Aldus een verdrietig Love Not Waste team.

Gepubliceerd  - 1 April 2022 - Bergen