Nederlands eerste statiegeldblikje uit de prehistorie gevonden tijdens cleanup.

Onlangs ontdekten we tijdens een Love Not Waste cleanup bingo een wel heel bijzondere vondst: het eerste statiegeldblikje van Nederland. Het blikje heeft een herkenbare vorm en lijkt zeer geschikt geweest voor het nuttigen van dranken. Het bijzondere aan het blikje is dat het zeer goed her te gebruiken is en heel moeilijk te pletten. Vanwege deze eigenschappen wordt het blikje vermoedelijk dan ook probleemloos geaccepteerd in de nieuwe statiegeldautomaten die vanaf zaterdag in gebruik genomen worden.

Zeeaquarium.

Het is onbekend van wie het eerste statiegeldblikje is geweest en welke drank erin heeft gezeten. Laat ons weten in de reacties onder dit artikel wat jij denkt dat er ingezeten heeft. De vondst is vanaf zaterdag om 10:00 te bewonderen in het Zeeaquarium in Bergen aan Zee. Daar kun je ook een vuiniszak en leengrijper ophalen om zelf op zoek te gaan naar statiegeldblikjes.

 

Invoering statiegeld.

Statiegeld wordt gezien als één van de meest actieve maatregelen tegen zwerfvuil. Sinds de invoering van statiegeld op de kleine plastic drankflesjes, zagen diverse cleanuporganisaties waaronder Love Not Waste al een significante afname van flesjes in het gevonden zwerfvuil. Er wordt dan ook gehoopt dat met de invoering van statiegeld op blikjes dit tot eenzelfde effect zal leiden. Statiegeld op blikjes is al jaren in gebruik in andere Europese landen zoals Duitsland en Zweden.

Gepubliceerd  -  April 2023 - Bergen