Alkmaar wil van peukentapijt af.

Vanaf deze week slaat een groep horeca-ondernemers aan het Ringersplein in Alkmaar de handen ineen om de stoepen peukvrij te maken. Tijdens de regenachtige dagen steken gasten graag een sigaret op onder de puien en die belandt vaak op de stoep van de ondernemers. Het gevolg is een onaantrekkelijk tapijt van peuken bij de entree van de horeca-zaken. Samen met Stadswerk072 gaan zij hier verandering in proberen te brengen. 

Asbakblikjes.

De deelnemende horeca-zaken kunnen hun gasten een asbakblikje mee geven om de peuken in op te bergen. Dat is een klein metalen blikje met schroefdeksel dat in je broekzak past. Je kunt hem legen zodra je bij een asbak of prullenbak in de buurt bent. Voor het personeel is er een eigen teamblik beschikbaar dat mee naar buiten kan tijdens rookpauzes, zodat zij zelf ook het goede voorbeeld geven. Ook wordt onderzocht of enkele ondernemers een vaste asbak aan de pui willen installeren. 

Grondwater.

De campagne is een initiatief van Stadswerk072 en hun partner cleanup-organisatie Love Not Waste. Het is bedoeld om op een positieve manier rokers aan te sporen de sigarettenpeuken als afval te behandelen. Veel Alkmaarders zijn de afgelopen jaren al bewuster geworden dat peuken het meest gevonden zwerfafval zijn in de stad en dat de peuk van plastic schuim is gemaakt dat niet vergaat. De chemicaliën die tijdens het roken in de filter achterblijven, hebben ook impact op het grondwater.

 

Ringersplein en wijkcentra.

Rob Petersen, beheerder van Stadswerk072: “Er zijn veel manieren om gedrag aan te pakken, maar we hebben gemerkt dat juist deze positieve, helpende aanpak goed werkt. Je maakt mensen bewuster en je helpt ze om zich anders te gedragen, zonder discussies over goed of fout.” Deelnemende locaties aan het Ringersplein zijn De Kade, de Boules Bites Bar, Heinde & Verre, Racesquare Alkmaar en Blusch Coffee. De proef wordt niet alleen gehouden met de groep horeca-ondernemers van het Ringersplein. De blikjes worden ook ingezet bij een groot aantal wijkcentra in Alkmaar.

 

Proef tot einde van het jaar.

De asbakblikjes werden op initiatief van Stadswerk072 de afgelopen 3 zomers al uitgedeeld in het Bolwerk en aan de Noorderkade en waren ook al af te halen op meer dan 20 locaties in de gemeente Alkmaar. De reacties daarop waren zo positief dat nu wordt onderzocht of de blikjes op meer manieren ingezet kunnen worden in de gemeente Alkmaar. De proef loopt tot het einde van het jaar. Daarna wordt gemeten of de campagne het gewenste effect heeft gehad en ook op meer plekken in Alkmaar toegepast kan worden.

 

Meer informatie over de deelnemende locaties en de asblikjes vind je op www.alkmaarcitycleanup.nl 

 

Gepubliceerd  -  November 2023 - Bergen