Green Challenger #2: Hotel blooming

Hotel blooming ligt prachtig verscholen aan de rand van het Bergerbos tussen Bergen en Schoorl. Zoveel natuur in je directe nabijheid, motiveert zonder twijfel om duurzaam te ondernemen. Voor directeur Mike Bosman is het vanzelfsprekend. Als watersportliefhebber brengt hij veel tijd door in en op het water en ziet daar hoe belangrijk het is om een bijdrage te leveren aan een beter milieu. 

Zijn loopbaan in het hotelwezen bracht hem op de meest prachtige plekken ter wereld, maar hij zag ook hoe afvalproblematiek en vervuiling een bedreiging vormen voor de aantrekkelijkheid voor toeristen en lokale bewoners.  Zijn drive om daar een positieve wending aan te geven, nam hij mee toen hij aan zijn uitdaging bij blooming begon. 

Hervulbare waterflesjes

Eén van de meest in het oog springende veranderingen is de unieke samenwerking tussen het Bergense hotel en het Haarlemse Dopper, producent van de populaire hervulbare waterfles. “Conferentie-gasten krijgen sinds begin dit jaar bij aankomst een Dopper uitgereikt en kunnen deze gedurende hun verblijf gratis bijvullen met water uit de diverse tappunten, die in het hotel zijn aangelegd”, vertelt Mike. “Het maakte een eind aan de stroom afval van flesjes gebotteld water, de papieren onderzettertjes onder de glazen en de gebruikte glazen weer afwassen. Het kan rekenen op veel positieve reacties van onze gasten, die de fles na hun verblijf mee naar huis nemen en blijven gebruiken. Dopper wordt inmiddels wereldwijd verkocht en dit is de eerste keer dat zij een dergelijke samenwerking met een hotel zijn aangegaan. We delen elkaars gemeenschappelijke visie en oprechte aanpak om positieve impact te maken.”

Verrassende initiatieven

Ook achter de schermen worden veel stappen gezet om hotel blooming, de conferentielocatie ‘het hof’ en het strandpaviljoen blooming beach duurzamer te laten opereren. Bosman hanteert hierbij de criteria van Green Key, een internationaal certificeringsprogramma, veel toegepast in de hotelbranche, waarbij gekeken wordt naar onder andere energie- en waterverbruik, afvalverwerking en leveranciersmanagement. Die aanpak leidt ook tot verrassende initiatieven tussen hotel blooming en hun lokale leveranciers.


Zo levert bakkerij Fermento dagelijks al het verse brood. “Volledig biologisch, ambachtelijk bereid en gemaakt in de sociale bakkerij waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer hun plek vinden. Duurzaam ondernemen is voor ons aandacht hebben voor zowel mens als milieu”, zegt Mike. “Dit komt ook mooi bij elkaar in onze samenwerking met zorginstelling Scorlewald. Dagelijks halen zij ons GFT-afval van de keuken op en verwerken dat tot compost, die we vervolgens gebruiken bij de kweek van groenten en kruiden in onze hoftuin. Die belanden op het bord in ons restaurant en dat maakt de cirkel weer rond. Voor de samenwerking is een speciale bakfiets ontwikkeld waar precies 2 groen-containers in passen. Het groenafval wordt dus ook nog eens Co2-vrij opgehaald.”

Lekker groen proosten

Bij hotel blooming zien ze nog volop nieuwe mogelijkheden om stappen in duurzaamheid te zetten. Vanaf deze zomer wordt er op alle locaties van blooming de nieuwe huiswijnen geschonken van een zelf geselecteerde biologische wijnmaker uit Spanje. Onder eigen naam en met mooi grafisch vormgegeven etiket. Biologisch bier komt er ook aan. Proost zeggen we dan!

 

Voor meer informatie of een nachtje slapen in dit bijzondere hotel, check de website: www.weareblooming.com

 


 

Love Not Waste presenteert de GREEN CHALLENGE, duurzame ondernemers uit de regio delen hun verhalen in een estafette om andere ondernemers te inspireren: dagelijks groen ondernemen is niet moeilijk en draagt bij aan een succesvolle business! Ken jij of ben jij een duurzame ondernemer en wil jij het estafettestokje overnemen, mail ons!