Alkmaar zet zich in voor peukvrije stoep.

Vanaf vandaag wordt er op een recordaantal van ruim 35 plekken in Alkmaar campagne gevoerd tegen de Alkmaarse zwerfpeuken. Alkmaarse ondernemers en wijkcentra zetten zich samen in om het meest gevonden stuk zwerfafval uit het straatbeeld te krijgen. Stadswerk072 is de campagne Samen Voor Een Schoon Alkmaar dit jaar met een record aan ambassadeurs gestart. Eén van die ambassadeurs, Theo Sikkink van Blusch Coffee aan het Ringersplein, kreeg vandaag het ambassadeurspakket overhandigd door wethouder Jasper Nieuwenhuizen.

Gratis asbakblikje om peuken in op te bergen.

De ambassadeurspakketten worden uitgedeeld op meer dan 35 plekken in de gemeente, waaronder wijkcentra, bootjesverhuur, horeca-ondernemers en tabakszaken. De deelnemende locaties kunnen hun bezoekers een asbakblikje mee geven om de peuken in op te bergen. Dat is een klein metalen blikje met schroefdeksel dat in je broekzak past. Je kunt hem legen, zodra je bij een asbak of prullenbak in de buurt bent. 

 

Voor het personeel is er een eigen teamblik beschikbaar dat mee naar buiten kan tijdens rookpauzes, zodat zij zelf ook het goede voorbeeld geven. Naast de gratis asbakblikjes bestaan de pakketten uit een houten displaybakje om op de toonbank te zetten en posters, om de campagne extra zichtbaar te maken. 

Bewust kiezen voor positieve aanpak.

De campagne is een initiatief van Stadswerk072 en hun partner cleanup-organisatie Love Not Waste. Het is bedoeld om op een positieve manier rokers aan te sporen de sigarettenpeuken als afval te behandelen. Veel Alkmaarders zijn de afgelopen jaren al bewuster geworden dat de peuken het meest gevonden zwerfafval zijn in de stad en dat de peuk van plastic schuim is gemaakt dat niet vergaat. De chemicaliën die tijdens het roken in de filter achterblijven, hebben bovendien ook een negatieve impact op het grondwater. 

 

Rob Petersen, beheerder van Stadswerk072: “Er zijn veel manieren om gedrag aan te pakken, maar we hebben gemerkt dat juist deze positieve, helpende aanpak heel goed werkt. Je maakt mensen bewuster en je helpt ze om zich anders te gedragen, zonder discussies over goed of fout.”

 

Uitdeelmiddagen in Alkmaarse parken.

De gratis asbakblikjes worden de komende weken ook uitgedeeld op zomerse dagen in het Bolwerk-park, zodat recreanten hun peuken niet achteloos uitdrukken en achterlaten in het gras. Ook aan bezoekers van festivals in Cultuurpark De Hout wordt een asbakblikje uitgedeeld.  

 

Meer informatie over de deelnemende locaties, waar de komende weken een gratis asbakblikje verkrijgbaar is, zolang de voorraad strekt, vind je op: https://stadswerk072.nl/asbakblikjes-locaties.

Gepubliceerd  -  Juni 2024 - Bergen