Maak je buurt zwerfafvalvrij en maak kans op 1 jaar gratis chocolade.

Zaterdag 18 maart is het Landelijke Opschoondag en dat wordt in Alkmaar volop gevierd. Een mooi moment om samen met familie, vrienden, buren en (buurt)verenigingen te starten met het zwerfafvalvrij maken van je omgeving. Stadswerk072 is, naast haar eigen collega’s en partners,op zoek naar inwoners die regelmatig willen schoonmaken in hun buurt. Zij kunnen gratis leenmaterialen aanvragen bij Stadswerk072 en meedoen aan het grote Alkmaarse afvalonderzoek. Deelnemers maken ook nog eens kans op een jaar lang gratis chocolade. 

Schone Buurtadoptie.

Op veel plekken binnen en buiten de stad wordt regelmatig schoongemaakt door buren, scholen, wijkcentra, (sport)clubs en bedrijven. Zij verzamelen zwerfvuil in hun wijk en hebben het gebied geadopteerd als buurtadoptant. Ze kunnen gebruikmaken van gratis leenmaterialen van Stadswerk072 zoals vuiniszakken, grijpers en afvalzakringen. Ook keert Stadswerk072 een kleine vergoeding uit voor groepen, zodat er bijvoorbeeld een traktatie aangeboden kan worden na de schoonmaak. De enige voorwaarde aan adoptie is dat het schoonmaakgebied minimaal 2km2 groot is en dat er minimaal 4x per jaar wordt schoongemaakt met minimaal 5 deelnemers.

Alkmaarse adoptanten.

In gemeente Alkmaar zijn al 30 buurtadoptanten actief. Zo is Bakkerij Fermento al enkele jaren adoptant. Zij maken de omgeving rondom hun locaties in Oterleek en de Frieseweg in Alkmaar wekelijks vrij van zwerfafval. Bij Wijkcentrum Daalmeer en buurthuis 't Ambacht is het zwerfafval opruimen inmiddels een vast onderdeel van hun activiteitenprogramma geworden. Ook diverse basisscholen in de gemeente Alkmaar hebben het gebied rondom hun school geadopteerd. Verschillende klassen gaan tijdens de pauzes of als onderdeel van een les over het milieu met afvalgrijpers op pad

 

Zwerfvuilonderzoek.

Buurtadoptanten zijn zeer belangrijk voor Stadswerk072. Ze helpen de gemeente schoonhouden en hebben zicht op hoeveel zwerfvuil er te vinden is. Dit voorjaar doen de buurtadoptanten mee aan een groot zwerfvuilonderzoek. Zij worden gevraagd hun bevindingen vast te leggen, zodat Stadswerk072 meer inzicht krijgt in hoeveel en welk zwerfvuil er gevonden wordt. Deze informatie helpt om het zwerfvuil in de wijken nog beter te monitoren en aan te pakken. 

Win 1 jaar lang gratis chocolade.

Rob Petersen van Stadswerk072: “Veel inwoners uit Alkmaar weten al dat je voor je buurtschoonmaak tijdens Landelijke Opschoondag gratis leenmaterialen kunt aanvragen bij Stadwerk072, maar men kent Schone Buurtadoptie nog niet. We stimuleren buurtschoonmakers om vaker in het jaar op pad te gaan, want uit alle ervaringen van onze bestaande buurtadoptanten blijkt hoe leuk en hoe gemakkelijk het is om regelmatig schoon te maken in je buurt. Stadswerk072 is daarom op zoek naar meer adoptanten. Onder alle bestaande en nieuwe adoptanten wordt daarom een abonnement verloot voor een jaar lang gratis Tony Chocolonely chocolade door je brievenbus.” Iedereen kan zich aanmelden en met buurtadoptie een steentje bijdragen aan het schoonhouden van de omgeving. Aanmelden kan via www.alkmaarcitycleanup.nl/adopteer. 

Gepubliceerd  -  Maart 2023 - Bergen