Bergense strand breidt uit met opruimtassen.

Met het strandseizoen in aantocht, groeit de noodzaak om het zwervend strandvuil op te ruimen. Uit onderzoek van Stichting Noordzee blijkt er nog steeds gemiddeld 380 stuks afval te liggen per 100 meter Nederlandse kust en het Bergense strand is hierop geen uitzondering. 

Leentassen

Love Not Waste, de cleanup organisatie uit Bergen zet zich sinds 2016 in met diverse schoonmaakacties langs de kust en startte vorig jaar een proef met opruimtassen, genaamd One Bag One Coffee. Leentassen kunnen door strandwandelaars opgehaald worden bij het strandpaviljoen en tijdens de wandeling gevuld worden met het zwerfvuil wat ze tegenkomen. De volle tas kan daarna omgeruild worden voor een gratis kopje koffie of thee. Voor kinderen staat er een glas limo klaar.

Van Noord tot Zuid

Beach restaurant Hemingways deed vorig jaar mee met de pilot. De One Bag One Coffee tassen zullen deze zomer daar ook weer bij verkrijgbaar. Initiatiefneemster Gaby van Wonderen van Love Not Waste wil het liefste alle paviljoens in Schoorl, Bergen en Egmond voorzien van de tassen met hulp van de gemeente. “Het is een sympathieke actie die dorpsbewoners en toeristen aanspoort ons strand schoon te houden. Ze worden dubbel beloond met een schoon strand én een lekker kopje koffie met het mooist “Het is een sympathieke actie die dorpsbewoners ene uitzicht van Nederland. Wat mij betreft zien we straks tientallen spontane strandschoonmakers van noord tot zuid”. 


Uitbreiding bij blooming beach

Wegens succes van de proef wordt de schoonmaakactie nu uitgebreid. Vanaf het Pinksterweekend zijn de zwerfafvaltassen daarom bij strandpaviljoen blooming beach verkrijgbaar. Het paviljoen aan de zuidopgang trapte de schoonmaakactie af met een grote cleanupactie met al het personeel van blooming beach, landgoed ‘t Hof en hotel blooming. In een uur tijd verzamelden ze 29 kilo aan vuil dat op het strand en langs het duin slingerde. Daar zaten visnetten, drankverpakkingen, barbeques en enkele aangespoelde slippers tussen.

Beach Clean Bingo

De tassen-actie is niet de enige manier waarop Love Not Waste tegen de plastic soep vecht. Voor het derde jaar op rij organiseren ze tijdens de zomervakantie het opruimspel Beach Clean Bingo. Met een bingo-kaart wordt in teams afval op het strand verzamelt. Meer informatie over de schoonmaakacties op het Bergense strand vind je op www.lovenotwaste.com.