Urbanproof recycled LAAT GROENE VOETSPOREN ACHTER.

ZANDVOORT – Vorige week is de nieuwe gerecyclede collectie gelanceerd van het fietsaccessoire-merk Urban Proof. In deze collectie krijgt plastic afval een tweede leven en wordt plastic afval gezien als grondstof voor hoogwaardige producten. Urban Proof gaf deze lancering een extra groene tint door een Beach Clean-up Bingo te spelen met non-profit organisatie Love Not Waste.

Onthulling nieuwe collectie.

“Vanaf het idee om met gerecycled materiaal te gaan werken tot het moment dat de eerste producten over de toonbank gingen, zat veel tijd”, liet Ronald Agricola weten, salesmanager bij Urban Proof. “Het was een mooi proces vol met onderzoek en productontwikkeling en het is ons gelukt. De gerecyclede collectie is vanaf nu op voorraad.” Tijdens de lancering werden de nieuwe producten onthuld voor alle aanwezigen. “Hier start onze groene reis en laten we onze eerste groene voetsporen achter”, aldus Agricola.

Tweede leven.

Agricola vertelde uitgebreid over het verhaal achter de nieuwe gerecyclede lijn. “De eerste vraag die opkomt bij mensen is; hoe kan je fiets accessoires maken van plastic afval? Dit proces bestaat uit afval verzamelen, de juiste plastics scheiden, schoonmaken en vermalen. Deze stukjes plastics worden verhit en omgevormd tot garens. Deze garens zijn de basis van de stoffen en deze stoffen vormen weer de basis van onze RPET collectie.” Om een voorbeeld te geven hoeveel plastics er gebruikt worden in de fietsaccessoires, hebben de producten een informatielabel. De hoeveelheid plastics in de 55L dubbele fietstas staat gelijk aan wel 68 PET-flessen. Agricola vervolgt: “Al deze flessen redden wij van de afvalberg en geven wij een tweede leven”.


Beach Clean Bingo.

De samenwerking van Urban Proof met non-profit organisatie Love Not Waste zorgde ervoor dat iedereen tijdens de lancering zijn handen uit de mouwen moest steken. De genodigden werden met een vuilniszak en een bingo kaart het strand op gestuurd om afval te rapen. De hoeveelheid afval die gevonden werd, was onvoorstelbaar voor alle deelnemers. Gaby van Wonderen, de oprichter en het gezicht achter Love Not Waste, vertelde dat er per 100 meter op het strand gemiddeld 370 stukjes afval liggen. Van Wonderen: “Het strand van Zandvoort is ruim 9 kilometer lang, wat betekent dat er gemiddeld 33.000 stukjes afval worden teruggevonden. Zandvoort is natuurlijk nog maar een klein deel van de totale Nederlandse kust. Dat is onvoorstelbaar toch?”

Proosten op succes.

De lancering was een succes voor zowel Urban Proof als Love Not Waste. Samen proosten zij op het feit dat de artikelen nu in de vakhandel beschikbaar zijn. “Ik ben trots op onze samenwerking”, aldus Van Wonderen. Om de schoonmaakacties van Love Not Waste nog meer te kunnen ondersteunen gaat 5% van elk verkocht item uit de Urban Proof Recycled collectie naar Love Not Waste. Van Wonderen: “Hiermee kan ik nog meer mensen positief motiveren om de planeet schoner te maken, dat is ontzettend waardevol.

Gepubliceerd September 2020 - Zandvoort