Earth DAY 2020: Digitale cleanup óók goed voor het klimaat.

Het is vandaag Earth Day, een dag die ons sinds 1970 wereldwijd laat stilstaan bij de impact die ons gedrag heeft op het klimaat. Traditiegetrouw wordt het gevierd met veel strand-en buurt-schoonmaken om zwerfvuil op te rapen. Maar dit jaar is alles anders: dit jaar blijven we binnen en kruipen we achter onze computers. We richten onze focus op het schoonmaken van onze digitale wereld, want wat blijkt, ook digitaal schoonmaken is goed voor het klimaat, het scheelt ons heel veel CO2-emissies.

Digitaal zwerfvuil

In onze digitale wereld is er net als buiten een hoop zwerfvuil te vinden, dat opslagruimte inneemt op onze smartphones, tablets, laptops, PC’s en servers. Als we alle onnodige documenten, apps, foto-en videobestanden verwijderen, verlengen we niet alleen de levensduur van onze apparaten maar besparen we ook een grote hoeveelheid CO2 uitstoot. De voetafdruk van het internet en alle bijbehorende systemen zijn goed voor 3,7% van onze wereldwijde uitstoot. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van de vliegindustrie.

Net zo vervuilend als vliegen

Toch is de vervuiling van datagebruik minder bekend dan dat van vliegen. Voor het draaiende houden van alle data-servers is veel energie en koeling nodig. Nederland is met zijn ongeveer 200 datacenter de Europese koploper van data-opslag. De afgelopen jaren zijn al een deel van hen over gegaan op duurzame energie uit wind en zon en zijn er projecten gestart om de vrijgekomen restwarmte van datacenters te gebruiken voor woonwijken. 


Maar je kunt zelf als individuele gebruiker ook wat doen om de klimaatimpact van jouw data te verkleinen. Vandaag nog.

Stap 1: Ruim je smartphone op

Verwijder alle applicaties die je al een tijd niet of slechts zelden hebt gebruikt. Zij verbruiken energie ook als je ze niet aanzet. Verwijder foto’s die je niet hoeft te bewaren. Veel telefoons hebben ook een geautomatiseerde foto-opslag in de cloud, zodat je ze niet kwijtraakt als je je telefoon verliest. Niet verwijderde foto’s verbruiken dan dus dubbel opslagcapaciteit. Bijkomstig voordeel van al dit schoonmaken is dat de prestaties van je telefoon er ook op vooruit gaan.

 

Stap 2: Ruim je PC of Laptop op

Net als op je telefoon: verwijder oude bestanden, foto’s, video’s en programma’s die je niet gebruikt. Er zijn gratis opruim-programma’s beschikbaar die je kunnen helpen om alle ongebruikte en onnodige programma’s te identificeren en uit te schakelen.

 

Stap 3: Ruim je mailbox op

Filter op je oudste berichten en archiveer of verwijder ze. De-activeer nieuwsbrieven die je niet leest. Bij lange emailconversaties bewaar je alleen de laatste, waarin je de hele historie al kunt teruglezen. Dit is ook een goed moment om een structuur aan te brengen in je inbox. Op internet vind je tips hoe je met slechts 4 mappen je mailarchief kunt beheren.

Stap 4: Nieuwe routines

Niks zo vervelend als je dag starten met een overvolle inbox. Denk na hoe je verder emailverkeer en onnodige bestanden-opslag kunt tegengaan. Er zijn veel programma’s waarbij je bestanden kunt delen met gebruikers, zodat wijzigingen en opmerkingen direct in het bestand geplaatst kunnen worden in plaats van per email gedeeld hoeven worden. Ook het zoeken op internet kan groener. Je kunt hiervoor de Ecosia zoekmachine als standaard instellen in plaats van Google. Zij planten bomen met de advertentie-inkomsten van jouw zoekopdrachten.

Impact

Bij onze beach cleanup staan we altijd even stil bij de impact van onze schoonmaak. Met een jaarlijkse toename van 50 miljoen kilo zwerfvuil in Nederland dat in de natuur belandt, voelt het vaak hopeloos 1 blikje of 10 sigarettenpeuken op te ruimen. Daarom is het belangrijk om je te realiseren dat het opslaan van 1GB aan emails voor een jaar, 32.1 kWh elektriciteit verbruikt, dat staat gelijk aan 10 uur  cake bakken in je oven. Als je 30 emails verwijdert, bespaar je 222 Wh, het equivalent van een dag je energie-zuinige lamp aan laten. Op de website van Digital Cleanup Day vind je nog veel meer informatie over het berekenen van je impact.

 

Wil je meer weten over Love Not Waste en onze cleanup formules, neem een kijkje op onze website: www.lovenotwaste.com

 

Gepubliceerd April 2020 - Bergen