Beach Clean Bingo start weer in Bergen aan Zee en Egmond aan Zee.

Voor het derde jaar op rij wordt er deze zomervakantie op ons strand weer volop afval verzameld door kinderen en hun ouders. Samen met de vrijwilligers van Love Not Waste wordt 4 weken lang het strand spelenderwijs schoongemaakt met het Beach Clean Bingo spel. De deelnemers verzamelen in teams al het afval dat op het strand ligt en het team, dat als eerste een volle bingokaart heeft verzameld, wint.

380 stukjes afval

Op de bingokaart staan onder andere plastic doppen, PET-flesjes, zakdoeken en stukjes visnet. Afval dat nog steeds veel te vinden is op het strand. Uit onderzoek van Stichting de Noordzee blijkt dat er in Nederland 50 miljoen kilo zwerfafval achterblijft in de natuur, dat is bijna 3 kilo per Nederlander. Op het strand wordt daarvan per 100 meter zo’n 380 stukjes afval terug gevonden. “Niemand houdt van een vies strand, maar afval opruimen dat niet van jou is, is ook niet leuk. Daarom maken we er een spelletje van.“ zegt Gaby van Wonderen, initiatiefneemster van Love Not Waste. Ze legt uit waarom juist het schoonmaken in spelvorm een succes is. “Samen aan de slag gaan geeft extra energie en omdat je kunt winnen komt er een portie adrenaline en snelheid bij. Dat werkt zo bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Beach Clean Bingo is daarom voor alle leeftijden en alle nationaliteiten zijn welkom. We nodigen bewoners uit om mee te doenm maar ook de toeristen die in Bergen en Egmond verblijven.”

Speeldata

De cleanups vinden tijdens deze zomervakantie wekelijks plaats op 2 locaties, te weten bij het duurzame strandpaviljoen Nautilus in Egmond aan Zee en bij surfschool Bergen aan Zee. Het is geschikt voor volwassen en kinderen en iedereen kan gratis meedoen. Het spel duurt een uur en daarna staat er een glas koude limonade en kopjes verse koffie klaar.

 

Woensdag 17 juli, 13:30 strandpaviljoen Nautilus, Egmond aan Zee

Donderdag 18 juli, 13:30 surfschool Bergen aan Zee

Donderdag 25 juli, 13:30 surfschool Bergen aan Zee

Zaterdag 27 juli, 10:30 strandpaviljoen Nautilus, Egmond aan Zee

Donderdag 1 augustus, 13:30 surfschool Bergen aan Zee

Zaterdag 3 augustus, 10:30 strandpaviljoen Nautilus, Egmond aan Zee

 


Recycling

De deelnemers van Beach Clean Bingo scheiden hun afval na het spel in verschillende bakken om zoveel mogelijk te kunnen recyclen. De vrijwilligers van Love Not Waste bakken van de gevonden frisdrankdoppen nieuwe beach tennis rackets en maken van de stukjes visnetten een volleybalnet. Ze laten zien wat er tegenwoordig allemaal al van plastic afval gemaakt wordt en geven ze tips hoe je thuis minder afval kunt produceren. De beachcleanspellen worden mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van Stichting Marma. Deze Bergense stichting steunt initiatieven zoals Love Not Waste, die op een positieve manier strijden tegen de plastic soep en op innovatieve wijze afval weten te recyclen tot nieuwe producten.

 

One Bag One Coffee

Naast de Beach Clean Bingo’s, is Love Not Waste ook de motor achter de One Bag One Coffee tassen die op steeds meer plekken te vinden zijn. Bezoekers van de strandpaviljoens Hemingway’s en blooming beach in Bergen aan Zee kunnen een leentas ophalen, vullen met afval dat ze tegenkomen en daarna de volle tas omwisselen voor een gratis kopje koffie, thee of glas limonade. Voor meer informatie over alle projecten van Love Not Waste neem je een kijkje op de website www.lovenotwaste.com

Gepubliceerd Juni 2019 - Bergen