Love Not Waste lanceert eetbare sigaret filter tegen zwerfvuil

Het is een doorn in het oog van veel zwerfvuilbestrijders, de achteloos weggegooide sigarettenpeuken die niet alleen ons straatbeeld vervuilen, maar ook het grondwater. De achtergebleven chemicaliën in iedere filter kunnen tot wel 8 liter water verontreinigen en de filter zelf bestaat uit cellose-acetaat, een niet biologisch afbreekbaar kunststof schuim.

“De bewustwording rondom PET-flesjes en blikjes groeit”, vertelt Gaby van Wonderen, oprichtster van cleanup organisatie Love Not Waste. “Dat die niet in de natuur thuishoren maar in een recycle-bak is inmiddels wel bekend. Maar over sigarettenfilters bestaan nog veel misverstanden. De kleine beige stompjes zijn verre van onschadelijk en composteren zeker niet uit zichzelf”

Innovatieve filters

Na een jaar van testen en doorontwikkelen komt Love Not Waste nu met een revolutionaire oplossing: eetbare filters. De innovatieve filters bestaan uit een natuurlijk materiaal gemaakt van oesterzwammen. De zwammen worden tot schuim gekookt en met behulp van een natuurlijk zetmiddel krijgen de luchtkamers de juiste stevigheid om de rook te kunnen filteren en hun ronde vorm te behouden. De oesterzwammen zijn van Nederlandse bodem, voedzaam en passen in een vleesloze lifestyle. 

 

 15% Extra vitaminen

Oesterzwammen worden in de vleesvervanger-industrie al veelvuldig toegepast, omdat ze gemakkelijk elke gewenste smaak aannemen. Rokers krijgen met de eetbare filters 15% van hun dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 binnen, maar volgens productontwikkelaar Barbara Duiverman van Love Not Waste is dat gebaseerd op een gemiddeld aantal van 10 sigaretten per dag. De eetbare filters worden in eerste instantie in de smaken aardbei en cappuccino op de markt gebracht, maar Love Not Waste verwacht in de toekomst ook met seizoenssmaken te gaan variëren. Ze hopen een revolutie op gang te brengen in de traditionele tabaksindustrie. 

Bottom-up approach

“We gaan voor een bottom-up approach”, licht Van Wonderen toe. “Rokers die zelf hun sigaretten rollen kunnen direct overstappen naar onze eetbare filters. A-merk rokers die met hun Marlboro’s over willen stappen naar de eetbare filters, zullen een appèl moeten doen bij de fabrikanten ” Love Not Waste zegt wel al met diverse partijen om tafel te zitten.

Groene revolutie

De eetbare filters moet het einde inluiden van kilo’s zwerfvuil. “We geloven dat we met de eetbare filters de rokers een prima en smakelijk alternatief bieden, zodat zij de peuken niet meer op straat gooien” zegt Van Wonderen. Rokers die willen helpen om deze groene revolutie te starten, kunnen zich aanmelden via de website van Love Not Waste voor een gratis proefpakket TastyButts.

 

Geef hier je mening over onze nieuwe TastyButts of meld je aan voor voor een gratis proefpakket. Benieuwd naar de andere projecten van Love Not Waste, lees verder!

Love Not Waste presenteert de GREEN CHALLENGE, duurzame ondernemers uit de regio delen hun verhalen om andere ondernemers te inspireren: dagelijks groen ondernemen is niet moeilijk en draagt bij aan een succesvolle business! Ken jij of ben jij een duurzame ondernemer, mail ons!