Green Challenger #7: Paviljoen De Schelp

Horeca-ondernemer Michiel Gooijer heeft niet zoveel met duurzaam ondernemen. Zijn team komt op de eerste plek. Dat team bestaande uit ruim 350 mensen en werkt verspreid over 4 verschillende horecalocaties: Gasterij Nieuw-Westert in Egmond-Binnen, Grand-café Van Ruysdaal in Heemskerk en strandpaviljoens de Schelp in Egmond aan Zee en Zeezicht in Castricum aan Zee. 

“Juist de betrouwbare krachten, die goed hun werk doen, worden in een bedrijf vaak over het hoofd gezien. Ik wil ze aandacht geven zodat ze niet het gevoel krijgen vergeten te worden. Met 4 locaties kan ik ze altijd ruimte bieden voor verandering en voor groei en nieuwe kansen.” Elke week overlegt Gooijer met de vestigingsmanagers over wat er goed gaat, wat er opgelost moet worden en hoe ze nog verder kunnen groeien. 

Meest duurzame project ooit

Ondertussen werkt Gooijer aan de vernieuwing van strandpaviljoen de Schelp. Zijn meest duurzame project ooit. Een nieuw strandpaviljoen dat voldoet aan de hoogste energiezuinigheidsnormen. Zonder gasaansluiting, 170 zonnepanelen op het dak, gefundeerd op 140 palen, warmtepomp, vloerverwarming en 3 dubbel glas. De Gooier, die zijn opleiding in luchtvaarttechniek deed, heeft wel wat met die technische snufjes. Op de vraag naar zijn motivatie om het meest duurzame strandpaviljoen te bouwen antwoordt hij lachend: “Prestige! En een waanzinnige uitdaging om zoiets neer te zetten voor de toekomst.”

Geen harde garanties

Bestemmingsplannen, bouwaanvragen, vergunningen. Gooijer hoopt in het najaar van 2018 met de verbouwing van De Schelp te beginnen maar moest met diverse instanties in gesprek voor de bouw van het paviljoen. “Waterschap, gemeente, provinciale staten, ze hebben allemaal hun eigen regels en plannen.” Gelukkig heeft Gooijer zijn enthousiasme wel kunnen delen. “Er zijn een paar mensen bij die instanties die erin geloven. Zij willen meewerken en ondanks dat ze geen harde garanties kunnen afgeven, helpt het mij als ondernemer dat ze hun vertrouwen en welwillendheid uitspreken. Ik doe forse investeringen en neem risico’s. Dat kan alleen als je uiteindelijk het gevoel hebt dat het wel goed gaat komen.” Gooijer steekt veel tijd in het onderhouden van de relaties. Als voorzitter van het strandoverleg spreekt hij met alle paviljoen-exploitanten, ook is hij gastheer voor de aftrap van gesprekken tussen duurzame ondernemers en de gemeente. "Uiteindelijk bereik je het meeste als iedereen met elkaar aan tafel zit. De ondernemers én de beleidsmakers. Alleen dan boeken we vooruitgang.”

Top trouwlocatie

“Maar mijn vrouw zet de grootste veranderingen in gang. Ze zorgt dat we minstens één keer per week heerlijk vegetarisch eten. Ze kiest voor duurzame, eerlijke kleding en ze heeft me zelfs overgehaald mijn auto in te ruilen voor een hybride.” Duurzaam eten vindt zo stilletjes ook zijn weg op de menukaart. Sinds de vegetarische gerechten als volwaardige alternatieven tussen de andere hoofdgerechten staan, worden ze veel vaker besteld. Verder verwerkt de keuken heel veel smakelijke lokale producten. Niet alleen de menu-kaart trekt veel gasten aan. De romantische bloementuin van Gasterij Nieuw-Westert behoort tot de top-trouwlocaties van Nederland. Het zal ons niet verbazen als dat straks ook geldt voor het vernieuwde strandpaviljoen dat begin 2019 haar deuren zal openen.

Voor een etentje in de prachtige tuin en boerderij van Gasterij Nieuw-Westert boek je een tafeltje via www.nieuwwestert.nl en de voortgang van het nieuwe strandpaviljoen volg je via www.strandpaviljoendeschelp.nl

 

Benieuwd naar de andere Green Challengers, lees verder!

 

Love Not Waste presenteert de GREEN CHALLENGE, duurzame ondernemers uit de regio delen hun verhalen om andere ondernemers te inspireren: dagelijks groen ondernemen is niet moeilijk en draagt bij aan een succesvolle business! Ken jij of ben jij een duurzame ondernemer, mail ons!