Alkmaar gaat voor een peukenvrije zomer.

De oplettende voorbijganger heeft hem alweer zien staan aan de Geestersingel in Alkmaar, het peukenbord Samen Voor een Schoon Alkmaar. Vorig jaar introduceerden cleanuproganisatie Love Not Waste en Stadswerk072 het project om in Alkmaar de aandacht te vestigen op de rondwervende peuken. Voor de zomer van 2022 klinkt dezelfde boodschap nog luider en staat het bord weer op zijn plek om voorbijgangers aan te sporen de stad schoon te houden. 

 7.000 peuken.

De sigarettenfilter is niet alleen het kleinste stukje vuil op straat, maar wordt ook het meeste gevonden tijdens opruimacties. Vorig jaar werden met 3 grote opruimacties in Alkmaar ruim 7.000 peuken verzameld. Ze werden ingelegd op een houten bord met de skyline van Alkmaar, gevormd door iconische gebouwen uit de gemeente, zoals de Grote Kerk, de Molen van Piet en het Rijper raadhuis. Zo wordt op een ludieke manier aandacht gevraagd voor het zwerfvuilprobleem van de filters. 

Gratis afhalen.

Met de herplaatsing van het bord is ook de nieuwe zomercampagne tegen zwerfvuil weer van start gegaan. Er zijn extra afvaleilanden geplaatst en op zomerse dagen worden gratis asbakblikjes en afvaltasjes uitgedeeld in Park het Bolwerk, het Victoriepark en langs de Noorderkade. Bij meer dan 15 locaties kun je het asbakblikje gratis afhalen, onder andere bij de Alkmaarse bootjesverhuur, het Kruithuisje, Kwalitaria Vondelstraat en SOEPP.

 

Micro-plastics.

Het metalen opbergblikje kan gebruikt worden om peuken tijdens de picknick of een vaartochtje in op te bergen totdat je het in een vuilnisbak kunt gooien. Campagne-bedenker Gaby van Wonderen van Love Not Waste benadrukt hoe belangrijk het is om de kleine filters niet zomaar op straat of in het gras te gooien: "Veel mensen denken ten onrechte dat de sigarettenfilter uit een papiervezel bestaat dat uit elkaar valt. Het is een stukje plastic schuim, dat niet afbreekt in de natuur en in kleine micro-plastic deeltjes uiteenvalt. Uit onderzoek is verder gebleken dat de zware metalen die na het roken achterblijven in de filter, het grondwater verontreinigen. Sommige onderzoeken gaan uit van 8 liter waterverontreiniging per peuk."  

Het peukenbord is nog de gehele zomer te zien aan de Geestersingel in Alkmaar. Meer informatie over de campagne en een lijst met alle locaties waar de sigarettenblikjes te vinden zijn, vind je op www.alkmaarcitycleanup.nl

Gepubliceerd  -  Juni 2022 - Bergen