Gezocht: Bergense adoptie-ouders voor plastic-etende schildpad

Een nieuw wapen in de strijd tegen de plastic soep wordt ingezet op het Bergense strand. In september verschijnt TITI, de Trash Turtle bij strandpaviljoen Noorderlicht. Een kunstwerk dat dienst doet als speciale verzamelbak voor plastic PET-flesjes. De bedenkers zijn nu met spoed op zoek naar adoptie-ouders voor financiering en promotie van het stalen dier. 

De afgelopen jaren zijn diverse initiatieven gestart om zwerfvuil op de stranden in binnen-en buitenland terug te dringen. De Nederlandse student Boyan Slat ontwikkelde een opruimsysteem, dat inmiddels getest wordt in de wateren bij San Francisco. Ook dichter bij huis gebeurt veel: petities tegen ballonoplatingen, alternatieven voor plastic rietjes en op de Bergense stranden hebben we opruimtassen en cleanupbingo’s.

Geen statiegeld op PET

De campagnes werpen hun vruchten af, iedereen lijkt inmiddels te beseffen dat de plastic soep een probleem is dat mens en dier bedreigt. Toch lijkt het groeiend bewustzijn, de enorme groei aan afval niet te kunnen stoppen en overheden in Europa zijn verdeeld over de aanpak. De Nederlandse overheid geeft de frisdrankindustrie tot en met 2020 de tijd om met een oplossing te komen. Lukt dat niet, dan zal statiegeld op PET-flesjes vanaf 2021 ingevoerd worden. 

Virale vis

En toen ging deze winter ineens een foto wereldwijd de sociale media over. De GOBY, een charmant visje met transparant stalen frame, die strandbezoekers in Malpe, India aanspoort om plastic flesjes op te ruimen en in te zamelen. “Het idee is simpel maar effectief” zegt Gaby van Wonderen van de Bergense cleanup-organisatie Love Not Waste. “Je ziet in één oogopslag wat de bedoeling is. Dat verklaart waarom de foto massaal gedeeld werd en er inmiddels varianten verschenen op stranden in Bali, Mexico en Thailand.” Samen met kunstenaar Jerome Bech en horeca-ondernemers Jeroen Klepper en Koert-Hans Smit smeedde ze een plan voor de Bergense TITI, een plastic etende schildpad. Kunstwerk en recycle-afvalbak ineen. Wethouder van duurzaamheid van de gemeente Bergen, Jan Houtenbos is enthousiast en bij paviljoen Noorderlicht zal de schildpad tussen de andere kunstobjecten prima passen.

Adoptie-ouders

De initiatiefnemers zijn een crowdfunding-campagne gestart om op zoek te gaan naar een grote groep adoptie-ouders. “We vinden het belangrijk dat TITI eigendom blijft van de Bergense gemeenschap en dat deze groep mensen eigenaar, financier en ambassadeur worden van de schildpad, de eerste Nederlandse variant op de GOBY.

Deelnemen kan al vanaf 100 euro en alle namen van de ouders worden vermeld bij het kunstwerk. Niet alleen particulieren maar ook bedrijven kunnen TITI adopteren.

En uiteraard zijn adoptie-ouders woonachtig buiten Bergen ook van harte welkom! Meer informatie lees je hieronder.

Ja, ik doe mee!

Ben jij die enthousiasteling die op een positieve manier met ons mee wilt strijden tegen de plastic soep? Als trotse adoptie-ouder zal je vermeld worden bij het kunstwerk, wordt je onderdeel van het ambassadeursnetwerk en kun je rekenen op vele leuke extraatjes om je te bedanken!

Let op! De inschrijftermijn loopt tot 31 augustus. Deelnemen kan al vanaf 100 euro (excl. BTW.), maar meer doneren kan ook. Bestel bijvoorbeeld een deelnamebewijs voor je hele gezin of voor al je collega's. Meld je hier aan. Je ontvangt dan na de sluitingstermijn (31 augustus) een mail met alle info en de betaallink! Wil je op een andere manier participeren in dit project, neem dan contact op via info@lovenotwaste.com

Love Not Waste presenteert de GREEN CHALLENGE, duurzame ondernemers uit de regio delen hun verhalen om andere ondernemers te inspireren: dagelijks groen ondernemen is niet moeilijk en draagt bij aan een succesvolle business! Ken jij of ben jij een duurzame ondernemer, mail ons!